Diferențe dintre procura generală și procura specială

Procura este un instrument juridic puternic și versatil, care ne permite să delegăm diverse responsabilități și sarcini unei alte persoane. În cadrul practicii notariale, există două tipuri principale de procuri autentificate, fiecare adaptată pentru a se potrivi anumitor nevoi și circumstanțe.

Cele mai frecvente procuri autentificate la notar ar putea si clasate în doua grupe:

Procuri generale, prin care împuterniciți o persoană să se ocupe de toate actele si treburile administrative ale mandantului.

Procuri speciale, date exclusiv în vederea realizării unei anumite operațiuni juridice, cum ar fi procura dată pentru încheierea unui act autentic sau procura dată pentru reprezentarea în fața notarului în cadrul procedurii succesorale. 

Firește, procura specială va fi dată și pentru înregistrarea dreptului de proprietate , pentru ridicarea pensiei, pentru depunerea si ridicarea actelor de stare civila, și pentru multe alte situații în care vă puteți afla.

Vă prezentăm mai jos câteva dintre tipurile de procuri întâlnite des în practica noastră notarială. 

  • Procură cumpărarea bunului imobil inclusiv apartament/casă/ încăpere comercială

Procura notarială de cumpărare a unui imobil, inclusiv apartament/casa/încăpere comercială este acea procura prin care o persoană (mandantul) o împuternicește pe o alta (mandatar) să o reprezinte la toate instanțele necesare, totodată în fața notarului pentru cumpărarea unui imobil, inclusiv apartament/casa/încăpere comercială la un anumit preț.

  • Procură cazier judiciar

Prin acest tip de procură o persoană (mandantul) o împuterniceşte pe o alta (mandatar), pentru ca aceasta din urmă să facă toate demersurile necesare pentru obținerea cazierului judiciar.

  • Procură pentru ridicarea pașaportului național moldovenesc

Prin acest tip de procură o persoană (mandantul) o împuternicește pe o alta (mandatar), pentru ca aceasta din urmă să îi ridice pașaportul național moldovenesc de la ASP cu toate subdiviziunile ei.

  • Procură pentru ridicarea pașaportului român

Prin acest tip de procură o persoană (mandantul) o împuternicește pe o alta (mandatar), pentru ca aceasta din urmă să îi ridice pașaportul român atît de la organele locale  de la serviciul public comunitar sau de la consulatul/ambasada României din străinătate.

  • Procură de folosire autoturism

Pentru a permite unei alte persoane să folosească autovehiculul înmatriculat pe numele dumneavoastră va trebui să faceți un Contract de comodat auto la biroul nostru notarial.

  • Procură pentru înmatriculare auto

Prin acest tip de procură o persoană (mandantul) o împuternicește pe o alta (mandatar), pentru ca aceasta din urmă să o reprezinte în fața autorităților competente pentru depunerea actelor necesare emiterii certificatului de înmatriculare, ridicarea acestuia, a pașaportului tehnic , inclusiv a celui provizoriu a vehiculului, a plăcuțelor de înmatriculare și să semneze pentru primirea acestora.

  • Procură pentru împuternicire la ASP cu toate subdiviziunile ei 

Prin acest tip de procură o persoană fizică sau juridică (mandantul) o împuternicește pe o alta (mandatar), pentru ca aceasta din urmă să o reprezinte la ASP cu toate subdiviziunile ei pentru a efectua diferite operațiuni juridice în numele mandantului.

Procură ridicare pensie

 Prin procura notarială specială pentru reprezentarea în la Casa Națională de Asigurări,  inclusiv la ca persoana pensionată (mandantul) poate împuternici o terță persoană (mandatarul) să depună dosarul de pensie, să ridice, în numele său pensia, să deschidă contul curent atașat sau nu unui card, în vederea încasării pensiei, să semneze și să ridice extrasul de cont sau alte drepturi cuvenite .

  • Procură de reprezentare la divorțul prin notariat

Soții care divorțează de comun acord la notariat pot depune cererea de divorț la orice notar printr-o terță persoană împuternicită cu procură autentică notarială. Pot fi reprezentați prin procură ambii soți sau doar unul dintre aceștia. Totodată, un soț îl poate reprezenta prin procură pe celălalt la depunerea cererii.

  • Procură de reprezentare la succesiune

Moştenitorul care nu se poate prezenta la dezbaterea succesiunii prin notariat are posibilitatea să încheie o procură notarială prin care să desemneze o altă persoană (mandatarul) să îl reprezinte în cadrul procedurii succesorale.

  • Procură vânzare bunului imobil 

Prin acest tip de procură o persoană (mandantul) o împuternicește pe o alta (mandatar), pentru ca aceasta din urmă să să vândă bunul imobil în cauză la o anumită valoare, la un preț indicat în procură sau la un preț pe care mandatarul îl va negocia în favoarea mandantului.

  • Procură vânzare autovehicul

Prin acest tip de procură o persoană (mandantul) o împuternicește pe o alta (mandatar), pentru ca aceasta din urmă să o reprezinte la toate operațiunile necesare vânzării autovehiculului, inclusiv la încheierea contractului de vânzare, radierea de la evidență.

  • Procură pentru bancă

Prin acest tip de procură sau împuternicire notarială, o persoană (mandantul) poate împuternici pe o alta (mandatarul) să o reprezinte în fața unei instituții bancare pentru realizarea unei operațiuni bancare în numele său.

De exemplu, mandatarul poate fi împuternicit pentru semnarea unui contract de credit de nevoi personale, unui credit imobiliar cu ipotecă, pentru retragerea unor sume de bani din contul mandantului, constituirea sau lichidarea unui cont curent sau de depozit, emiterea sau ridicarea unui card bancar, transferul unor sume de bani prin ordin de plată, solicitarea extraselor de cont lunare etc. 

  • Procură generală de administrarea imobilului 

Prin acest tip de procură o persoană (mandantul) o împuternicește pe o alta (mandatar), pentru ca aceasta din urmă să să îndeplinească, să încheie şi să execute orice acte şi fapte juridice de administrare şi conservare cu privire la imobilul respectiv.