Ce este o procură?

Există anumite operațiuni juridice, mai precis acte juridice care vă privesc în mod direct, în considerarea unei calități personale, cum ar fi aceea de soț, mamă a unui copil, angajat al unui loc de muncă, posesor al unui permis, titular al unui drept de proprietate, de habitație, etc.

Ca o consecință firească, aceste acte presupun prezența Dvs. în fața unei anumite autorități, fie pentru încheierea unor acte, fie pentru depunerea unor dosare sau acțiuni, sau ridicarea unor înscrisuri etc. În situația în care, din variate motive, Dvs. nu vă puteți deplasa în fața autorităților competente pentru a efectua operațiunile cu pricina, puteți oricând să împuternici o altă persoană care să le efectueze, printr-o procură cu reprezentare dată în fața notarului.

Există anumite operațiuni juridice, mai precis acte juridice care vă privesc în mod direct, în considerarea unei calități personale, cum ar fi aceea de soț, mamă a unui copil, angajat al unui loc de muncă, posesor al unui permis, titular al unui drept de proprietate, de habitație, etc. Ca o consecință firească, aceste acte presupun prezența Dvs. în fața unei anumite autorități, fie pentru încheierea unor acte, fie pentru depunerea unor dosare sau acțiuni, sau ridicarea unor înscrisuri etc. În situația în care, din variate motive, Dvs. nu vă puteți deplasa în fața autorităților competente pentru a efectua operațiunile cu pricina, puteți oricând să împuternici o altă persoană care să le efectueze, printr-o procură cu reprezentare dată în fața notarului.

Procură este înscrisul întocmit pentru atestarea împuternicirilor conferite de reprezentat unui sau mai multor reprezentanți. Procura eliberată pentru încheierea de acte juridice în formă autentică trebuie să fie autentificată notarial.

Sunt echivalate cu procurile autentificate notarial procurile eliberate de:

a) persoane care se află la tratament staționar în spitale, sanatorii şi în alte instituții medicale militare, în cazul în care sânt autentificate de șefii acestor instituții, de adjuncții în probleme medicale sau de medicul-șef, iar în absența acestuia – de medicul de gardă;

b) militari, iar în punctele de dislocare a unităților militare, instituțiilor sau instituțiilor de învățământ militar unde nu există birouri notariale sau alte organe care îndeplinesc acte notariale, de salariați şi de membri ai familiilor lor şi ale militarilor, autentificate de comandantul (şeful) unității sau al instituției respective;

c) persoane care ispășesc pedeapsă în locuri de privațiune de libertate, autentificate de șeful instituției respective;

d) persoane majore care se află în instituții de protecție socială a populației, autentificate de administrația instituției respective sau de conducătorul organului de protecție socială respectiv.